VHZ Webshop

Uw mandje

Tips en informatie Steunmaterialen
Nederlands
Decrease font size  Default font size  Increase font size 
Steunmaterialen

We hebben allerlei verschillende steunstoffen in ons programma. Wil je weten waarvoor ze worden gebruikt?

 


 

Auritex 378

Scheurvlies voor borduursels die niet zo veel ondersteuning nodig hebben bijv. alle niet rekbare stoffen. Uitstekend geschikt voor het werken met tijdelijke plakspray.

Auritex 379

scheurvlies voor alle rekbare en niet rekbare stoffen. De meest gebruikte kwaliteit. Uitstekend geschikt voor het werken met tijdelijke plakspray.

Auritex 380

Scheurvlies deze is geschikt voor alle rekbare en niet rekbare stoffen. Voor "caps" en alles wat extra zware versteviging nodig heeft. Uitstekend geschikt voor het werken met tijdelijke plakspray.

Aurifil Trickfilm

Borduurfolie (milieuvriendelijk) voor badstof en alles waar men ook “water oplosbaar vlies” voor zou gebruiken dus als toplaag voor alle gestructureerde stoffen.  Wordt met behulp van een strijkijzer of een thermopers verwijderd, artikel hoeft dus niet gewassen te worden. Houdt de lussen blijvend tegen omdat de Trick Film  onder het borduursel blijft zitten. (Pas op met fleece i.v.m de temp.) Kan o.a. ook als "backing" (onderlaag) gebruikt worden. (zie handleiding.). Verkrijgbaar in 2 diktes 50 gram en 100 gram.

Aurifil’s Solublon 25

Dun wateroplosbaar film, te gebruiken als bovenlaag voor alle gestructureerde stoffen. Voorkomt dat de lussen van badstof door het borduursel heen komen. Verdwijnt met het wassen.

Of is ook makkelijk te verwijderen door het borduursel, nadat de resten zoveel mogelijk met de hand verwijdert zijn, met behulp van een plantenspuit met water te besproeien. Resten in vervolg met een doek weg wrijven.

Aurifil’s Solublon 50

Wateroplosbaar film – 2 keer zo dik dan de solublon 25, te gebruiken als “backing” voor kantpatronen, panty’s, organza en andere transparante stoffen. Uitermate geschikt voor de “sandwich methode” (losse draadjes tussen twee lagen Solublon 50 leggen en deze door er overheen te stikken met elkaar te verbinden)  Lost op met water.

Avalon Film

Avalon Film van Madeira is een wateroplosbaar, transparant en dunne borduurfolie. Avalon Film verhindert het inzakken van steken en stabiliseert machineborduurwerk op fijne transparante stoffen. Avalon Film dient tevens als stabilisator bij het naaien van tere zijden stoffen, omdat de folie verschuiving van de stoflagen verhindert.

Avalon Fix

Avalon Fix van Madeira, een wateroplosbaar, zelfklevend borduurvlies. Avalon Fix is ideaal voor alle borduurwerk dat niet in een borduurframe kan worden vastgespannen. Bij uitstek geschikt voor alle creatieve hand- en machineborduurtechnieken alsmede voor het bewerken van textiele stoffen. Ideaal voor het stabiliseren van fijne en transparante stoffen, maken van kantwerk en boordsels, toe te passen als onderste laag van bijvoorbeeld sjaals van linten en wol en computer-borduurmotieven met hoge steekdichtheid.

Avalon Plus

Avalon Plus van Madeira, een speciale wateroplosbare vliesstof. Avalon Plus is een wateroplosbaar borduurvlies voor het stabiliseren van machineborduurwerk op tere stoffen. Ideaal voor handborduren, machineborduren, borduren met hoge steekdichtheid, machineborduurwerk op fijne transparante stoffen zoals zijde, organza, tule, paper piercing (patchwork), kant borduren, monogrammen borduren, randen,galons, linten, stopwerk (als onderlaag), Richelieu borduren, quilten, textielcollages, naaldschilderen, 3D effecten

Avalon Ultra

Avalon Ultra van Madeira, een wateroplosbaar, transparant en extra sterke borduurfolie. Avalon Ultra kan met of zonder frame bestikt worden. Avalon Ultra is extreem stabiel en kan daarom intensief worden ebstikt, zonder scheuren. Voor alle werkzaamheden die extra stabiliteit vereisen. Ideaal voor omvangrijke borduurstukken zonder frame, complex hand- en computerborduurwerk, etsborduren, borduren van kantwerk, toepassing als bovenste laag van draadwerk bijvoorbeeld bij bandjes of wol, sandwichtechniek.

Cotton Fix

Cotton Fix van Madeira is een afscheurbaar, zelfklevend borduurvlies. Cotton Fix is ideaal voor alle machineborduurwerk, want Cotton Fix houdt de stof op zijn plaats, zonder dat deze in het borduurframe moet worden ingespannen. Daardoor wordt voorkomen dat het frame afdrukken in de stof achterlaat. Cotton Fix is ook uitstekend geschikt voor patchwork, want kleine stofstukken kunnen optimaal naar keuze gearrangeerd en vastgezet worden. Ideaal voor fluweel, leder, caps, kragen, manchetten, gebreid goed, stretchstoffen, jersey, T-shirts; handapplicaties (vervangt freezer paper) en overbrengen van quiltpatronen.

Cotton Soft

Scheurvlies van Madeira is een afscheurbaar, licht en zacht borduurvlies. Cotton Soft is vervaardigd van katoen en vrij van synthetische toevoegingen. Het is zacht en aangenaam voor de huid en daarom zeer geschikt voor kinder- en babykleding. Ideaal voor machineborduurwerk, machineapplicaties, knoopsgaten, decoratief borduurwerk met siersteken en overbrengen van quiiltpatronen.

Cotton Stable

Cotton Stable van Madeira is een afscheurbaar, opstrijkbaar borduurvlies. Door het opstrijken wordt de stof vastgezet en kan samen met de Cotton Stable glijvast bestikt worden. De opgestreken laag heeft slechts een geringe kleefkracht. Daardoor laat Cotton Stable bij het verwijderen geen resten achter, Ideaal voor borduren van elastische stoffen zoals T-shirts, stretch-stoffen, gebreid goed, en jersey; knoopsgaten in elastische materialen; applicaties en computerprints

Cut Away Super Film

Cut Away Super Film van Madeira is een speciale hitteoplosbaar, geperforeerd en transparant borduurfolie. Super Film is een hittegevoelige speciaalfolie die bij heet strijken oplost. Super Film is geperforeerd en daardoor uitstekend geschikt voor het opstikken van insignes, omdat het motief gemakkelijk en netjes losgescheurd kan worden. Ten opzichte van wateroplosbare folies heeft Super Film het voordeel dat ook watergevoelige stoffen (zoals bijvoorbeeld fluweel, moiré-stoffen) bewerkt kunnen worden. Ideaal voor machineborduren, borduren van kantwerk (etsborduurwerk), logo's en insignes.

Cut Away Super Stable

Cut Away Super Stable van Madeira is een afknipbaar, opstrijkbaar borduurvlies. Super Stable is geschikt voor alle machine-borduurwerk. Door het opstrijken wordt de stof vastgezet en kan samen met Cotton Stabel glijvast bestikt worden. Ideaal voor stabiliseren van borduurwerk op dikke elastische stoffen, borduurpatronen met groot aantal steken en hoge steekdichtheid, patchwork en stabiliseren van stoffen voor tassen of rugzakken, textiele boeken, afbeeldingen, decoraties.

Cut Away Super Strong

Cut Away Super Strong van Madeira is een afknipbaar, extra sterk en zacht borduurvlies. Super strong is een extra sterk en zacht standaard borduurvlies dat voor alle soorten computer gestuurd machineborduurwerk kan worden gebruikt. Super Strong stabiliseert de stof en verhindert dat deze verschuift tijdens het borduren. Ideaal voor stabiliseren van borduurpatronen met een groot aantal steken en hoge steeksichtheid, stabiliseren van borduurpatronen met veel details, waarborgt een zuiver schriftbeeld bij het borduren van bedrijfslogo's en insignes.

Filmoplast

(Neschen) zelfklevend, schoon en eenvoudig te verwerken speciaal vlies, in 2 diktes, voorzien van een oplosmiddelvrije, milieuvriendelijke lijmlaag. Dient voor het koudfixeren van weefsels en stoffen, ter bescherming van borduursels en verbetering van het borduurveld. Niet schadelijk voor de gezondheid, geen chemisch afval, arbeidsplaats blijft schoon. Filmoplast 120 is 25g/m2 Filmoplast 140 is 38g/m2

Freezer Paper

Freezer Paper is onmisbaar bij het printen op stof, eindeloze mogelijkheden om zelf ontworpen patronen of afbeeldingen op stof te printen Het is de manier om uw stof zodanig te verstevigen dat u het kunt printen met de inkjetprinter, zoals u gewend bent met A4 papier. Het Freezer Paper wordt met een strijkbout op de stof aangebracht. Ideaal voor patchwork- en applicatiepatronen.

Gütermann Heat Away

Een speciaal weefsel dat oplost bij het strijken en dan kan worden weggeveegd. Het strijkijzer (stand 2-3 punten) zonder stoom met behulp van een strijkdoek op de achterkant van het borduursel drukken tot Heat Away bruin wordt (ongeveer 10-15 seconden). De resterende Heat Away met een zachte borstel wegvegen.

Gütermann Sulky Paper Solvy

Stabiliserende, wateroplosbare borduur- en naaionderlaag. Patchwork ( Paper Piecing van bv. Log Cabin, Pineapple, miniquilts, Crazy Quilts met siersteek ). Borduur- en naaipatronen. Voor het overbrengen van patronen ( tekenen, kopiëren, drukken op papier).

Gütermann Sulky Ultra Solvy

Wateroplosbaar film extra dik, te gebruiken als “backing” voor kantpatronen, panty’s, organza en andere transparante stoffen.  Lost op met water. Geeft geen blijvende steun aan je borduursel, dus let op met patronen met veel lange satijnsteken op hele dunne stof!

Hydro-Stick

Verkrijgbaar als scheur- of knipvlies. Even licht vochtig maken met een spons en je plakt je stof erop.(plaksel is er makkelijk, zonder vlekken, uit te wassen.
HydroStick vervangt plak-verstevigingen en tijdelijke lijmsprays voor de meeste applicaties. Het bespaard op de drukgevoelige plak-verstevigingen en belangrijker het voorkomt giftige gassen zoals bij gebruik van tijdelijke lijmsprays.

Knipvlies (cut-away)

Niet scheurbaar borduurvlies. In drie diktes van heel dun en zacht naar extra sterk…. voor alle rekbare stoffen. Overtollig vlies wordt later weggeknipt. Geeft blijvend steun aan het borduursel.

Mesh

Een knipvlies, heel zacht en dun maar stevig borduurvlies voor alle dunne, tere en moeilijk te borduren materialen. Overtollig vlies wordt later weggeknipt. Voorkomt laddertjes in dunne tricot. Voor zware borduursels kan, bij toepassing van de plakmethode, met de “mesh” nog een laag standaard scheurvlies mee gespannen worden. Anders geldt stof - “mesh” - scheurvlies (in deze volgorde) tezamen in de ring spannen. Scheurvlies later verwijderen. Deze methode voorkomt dat hele tere stoffen bij het verwijderen van het scheurvlies kapot getrokken worden, en is goedkoper dan twee lagen “mesh” te gebruiken.

Opstrijkbaar vlies

Naaibaar - niet scheurbaar – ter versteviging van naaiwerk. Blijft permanent op de stof zitten mits op de juiste temperatuur vast gestreken. Leverbaar in twee diktes. De dunne kwaliteit kan men ook op de achterkant van een borduursel strijken om scheuren op de huid te voorkomen.

Let op!  In de meeste gevallen is het beter om voor een sterker of dikker vlies te kiezen dan meerdere lagen dun vlies op elkaar te gebruiken!

In het algemeen wordt aangeraden om niet meer dan twee lagen vlies op elkaar te gebruiken.

 De kans op schuiven wordt vaak met iedere extra laag groter.

 De combinatie van verschillende borduurvliezen met elkaar kan o.a. de kwaliteit van het borduurwerk positief beïnvloeden.

 Hoe dunner de stof en/of hoe meer steken in het te borduren patroon zitten hoe meer steun nodig is.

 Niet ieder borduurpatroon is voor iedere soort stof geschikt.

 Kies de juiste naald voor het te gebruiken garen en de te borduren stof.

Rasterquick

Een Vlieseline tussenvoering verkrijgbaar met opgedrukte vierkantjes van 1 x 1 cm en duidelijk herkenbare 5x5 vierkanten en als driehoek voor motieven met een 60 graden hoek. Patchwork met Rasterquick is een verstandig alternatief t.o.v. traditionele sjablonen-techniek. Geometrische modellen en vormen zijn makkelijk te maken. Het is uitstekend geschikt voor het overnemen en vergroten van modellen en schematische tekeningen uit mode- en handwerktijdschriften. Verder kan het makkelijk aan elkaar gestickt worden. Daardoor kan er ook gebruikt worden voor het uitproberen vanmodellen, voordat je met de echte stof aan de gang gaat. Het is was- en reinigingsbestendig. Wassen op 40 graden Celcius, strijken op 2 punten stand en geen chloorbleek gebruiken.

Steam-a-Seam-2

Ideaal voor het maken van applicaties, om twee lagen stof permanent aan elkaar te plakken. Steam-a-Seam2 plakt al een beetje van zichzelf, op die manier kun je eerst de applicatie aan elkaar kan plakken voordat je gaat strijken. Na het strijken zit het permanent vast.

Steam-a-Seam-2 Lite

Ideaal voor het maken van applicaties, om twee lagen stof permanent aan elkaar te plakken. Hetzelfde als de “normale” Steam-a-Seam 2 alleen dunner. Steam-a-Seam2 Lie plakt net als de “normale” Steam-a-Seam2 een beetje van zichzelf, op die manier kun je eerst de applicatie aan elkaar kan plakken voordat je gaat strijken. Na het strijken zit het permanent vast.

Soluweb

Spinnenwebachtig wateroplosbaar borduurvlies. Geschikt als toplaag of bij gebruik van twee lagen ook voor het borduren van kantpatroontjes. Makkelijk te verwijderen door het borduursel nadat de resten zoveel mogelijk met de hand verwijdert zijn, met behulp van een plantenspuit met water te besproeien.

Soluvlies

Wateroplosbaar borduurvlies. Dit vlies is wit en lijkt een beetje op normaal scheurvlies met hele kleine gaatjes erin. Heel zacht maar wel stevig. Goed geschikt voor het borduren van kantpatronen of als versteviging voor borduursels/stoffen waar het niet wenselijk is dat er steunmateriaal in blijft zitten.

Stick-Protect

Stick-Protect, van Gunold, een strijkbaar vlies van 100% polyester om huidirritatie te voorkomen. Dit vlies strijkt u aan de binnenkant over uw borduursel heen . Wasbaar tot 40 graden, vaststrijken 120-130 graden á 10-14 seconden, druk 3 á 4 bar. Ook geschikt als steunstof voor kragen en beleg.

Thermoapplique

Folie om (opstrijkbare) badges te maken. Voorkomt o.a. het rafelen van de stof. Geeft stevigheid aan de badge. (Zie handleiding)

Totally Stable

Opstrijkbaar scheurvlies. Alternatief voor het werken met de plakspray. Ter stabilisatie van alle rekbare stoffen. Met de gladde kant op de achterkant van de stof strijken (gebruik een gewoon strijkijzer dat goed warm wordt! geen stoomstrijkijzer!) Stof tezamen met opgestreken laag ‘Totally Stable’ in de ring spannen of, zonodig, nog een laag gewoon scheurvlies meespannen.

Ultra Stable

Ultra Stable, 30 cm. breed, strijkbaar maar niet verwijderbaar. versteviging voor moeilijke patronen, als achtergrond voor badges en nog veel meer.

Vliesofilm

Stick en trek fix. Een zelfklevend borduurvlies, ideaal voor kleine delen en rekbare stoffen.

Vliesofix

Dubbelzijdig plakbaar vlies. Stoffen worden door strijken aan elkaar geplakt. Ook geschikt voor vilt, karton, leer en kurk. Gegarandeerd was- en strijkbestendig.