VHZ Webshop

Uw mandje

Tips en informatie Trickfilm uitleg
Nederlands
Decrease font size  Default font size  Increase font size 
Trickfilm uitleg
Wil je weten hoe Trickfilm werkt en hoe je het moet gebruiken?

Benodigdheden:

  • Een simpel strijkijzer dat goed heet wordt (150 –180º Celsius)
  • Een flanellen doek (dikke molton) minimaal 50 x 60 cm
  • Een stuk ongebleekte katoen ca. 20 x 30 cm normale dikte, dus niet te dun.
  • Een strijkplank
  • Diverse stukjes Trick Film

LET OP! NOOIT TRICK FILM DIRECT OP EEN GEMETALISEERD STRIJKOPPERVLAK GEBRUIKEN!

Trick Film kan je gebruiken in plaats van "Avalon", met als voordeel dat je het geborduurde "Item" later niet hoeft te wassen.  Het blijft steun aan je borduursel geven, omdat het onder het borduursel blijft zitten, ook na het wassen.

De Trick Film doe je altijd met de pukkeltjeskant naar de te borduren stof toe... d.w.z. dat als je hem als "backing" gebruikt, hem met de pukkeltjes naar boven moet leggen en als je hem als "topping" gebruikt, met de pukkeltjes naar beneden.

Als je hem als backing gebruikt (dus als enige versteviging) dan is het aan te raden om hem mee te spannen. Gebruik je hem als topping (dat wil zeggen dat je de stof al met stik en scheur verstevigt hebt) dan kan hij er ook gewoon opgelegd worden (wel ervoor zorgen dat het glad blijft liggen evt. vastspelden of beter met stukjes afplakband vastzetten of gewoon erbij blijven.) Borduren zoals gewoon... Klaar.

Maar nu begint het! Heb je bijv. een open geborduurd patroon of iets met letters etc. op een handdoek geborduurd, dan blijven er altijd restjes zitten, ook al scheur je het weg. Met Avalon heb je hetzelfde effect, maar dan zou je met water aan de gang moeten. Of met een naald peuteren, als je niet wilt dat het nieuwe eraf is.

Trick Film werkt daarin anders... namelijk met warmte.
Wat je als eerste moet doen is een redelijk katoenen lapje zonder apret (het beste wit of naturel) prepareren d.w.z. van een laagje Trick Film voorzien.

Dat doe je als volgt:
Leg een flanellen doek (2) op je strijkplank daarna leg je 2 vierkantjes Trick Film op elkaar (met de pukkeltjes naar beneden), leg het te prepareren lapje op de over elkaar heen gelegde stukjes Trick Film. Zet het strijkijzer op het lapje en strijk er langzaam overheen, net zo’n beetje als of je strijkvlies erop wilt strijken. De Trick Film smelt dan en gaat aan je katoenen lap plakken. Bovengenoemd procédé herhaal je een keer zodat uiteindelijk vier laagjes Trick Film op je katoenen lap plakken.

Het strijkijzer moet op katoen staan, als je een ouderwetse simpele strijkijzer hebt. Dus geen stoommachine (die worden helemaal niet heet), gewoon een normaal strijkijzer (kan ook een standaard stoomstrijkijzer zijn, alleen moet je dan de stoom uitschakelen en zeker zijn dat hij ook echt heet word.) Let op, niet te lang op een plek blijven staan in verband met oververhitting! 

Laat heel eventjes de hele toestand een beetje afkoelen, verwijder je katoenen lap met de Trick Film erop van het molton.

Dit procédé hoef je maar een keer in het begin te doen. Later pas weer als het lapje zo’n tien á twintig keer gebruikt hebt. Als je lap oververzadigd raakt, merk je dat omdat hij draden begint te trekken en niet meer goed de Trick Film van het borduursel verwijdert. Dan kan je het laagje gewoon van het lapje trekken (verwijderen) en er een nieuwe op aanbrengen, dus je hoeft niet elke keer weer een nieuwe lap te knippen.

De lap goed bewaren samen met je Trick Film.

Leg je het lapje nu met de geplastificeerde kant op de goede kant van je borduursel, dus daar waar de Trick Film op zit. Ga dan dat geheel even met je strijkijzer (stand wol / katoen afhankelijk van je strijkijzer) langzaam strijken totdat de laag Trick Film en de laag die op het lapje zit met elkaar vastsmelten (dit duurt, mits je de juiste temperatuur op je strijkijzer hebt, maar ongeveer 10 a 15 seconden.)

Heel even controleren of het goed is door onder het lapje te kijken, als je ziet dat de twee lagen aan elkaar vastplakken, eventjes een seconde af laten koelen en dan het katoenen lapje verwijderen.

En als je het goed gedaan hebt dan is je borduursel nu vrij van Trick Film.

Succes!