VHZ Webshop

Uw mandje

Tips en informatie Thermoapplique handleiding
Nederlands
Decrease font size  Default font size  Increase font size 
Thermoapplique handleiding
Wil je weten hoe je een badge maakt met Thermoapplique?

Methode 1: Badge met een netjes afgewerkte satijnrand:

"Thermoapplique" zonder beschermpapier in de ring spannen, de te borduren stof of de speciale borduurvilt met plakspray op de "Thermoapplique" plakken (dus stof niet meespannen). Patroon borduren tot inclusieve de eerste applicatiesteek (dit is de stiksteek voordat de machine de cordonsteek borduurt, de steeklengte van deze stiksteek mag niet kleiner dan 2 mm zijn).

Ring van de machine afhalen, overbodige stof netjes langs de stiksteek afknippen (alleen de stof of vilt, niet de "Thermoapplique"), daarna de ring weer op de machine plaatsen en de machine de cordonsteek af laten borduren… zonodig kan de cordonsteek twee keer geborduurd worden.

Nu kan het borduursel zo uit het vel "Thermoapplique" gedrukt worden … net als een postzegel.

*Het beschermpapier dat op de "Thermoapplique" folie zat met de gladde kant naar boven op de strijkplank leggen (dit om de strijkplank schoon te houden), de badge met het boduursel naar het papier (de strijkplank) toe neerleggen, nog een op de maat van de badge geknipt stukje "Thermoapplique" op de achterkant van de badge plaatsen (om het uitknippen makkelijker te maken kan men op het uit te knippen stukje Thermoapplique een dun laagje tijdelijke plakspray opbrengen en het stukje daarna op de achterkant van de badge plakken) , een stukje beschermpapier met de gladde kant naar beneden op de badge leggen en dit geheel met het strijkijzer (hitte tussen wol en katoen in) enkele seconden strijken. (Het is gelukt als de "Thermoapplique" goed glad op de achterkant van de badge vastgesmolten is)

Nu kan de badge op de gewenste kleding gestreken worden.. ter zekerheid misschien nog met een paar kleine steekjes even vastzetten… maar dit is meestal niet nodig mits de badge met de juiste temperatuur opgestreken is.

Tip: beschermpapier met de gladde kant naar binnen in tweeën vouwen en de applicatie met de geborduurde kant ertussen in leggen bespaart tijd en voorkomt dat het beschermpapier gaat schuiven.

Opstrijken van de badge: het beste vanuit de linkerkant van het kledingstuk, op deze manier word het borduursel niet platgestreken en kan de warmte makkelijker bij de laag Thermoapplique.

Bij dikke of meerlaagse stoffen moet de badge vanuit de goede kant opgestreken worden, maar let op! gebruik in dat geval een perslap of het beschermpapier op de geborduurde kant van je embleem, anders strijk je het borduursel plat en diverse garens kunnen bij hoge temperaturen smelten.

Spaar-Tip: gebruik voor de tweede laag je overgebleven resten Thermoapplique.

Methode 2: uit goed gelukte proefborduuringen of dergl. mooie opstrijkbare badges maken

Op de achterkant van je borduursel, voordat je hem uitknipt (dit voorkomt het rafelen van de stof), een á twee lagen Thermoapplique opstrijken (zie methode 1 vanaf het *), hiervoor kan je ook ideaal de resten Thermoapplique gebruiken! (Stukjes niet laten overlappen.) Na het opstrijken pas op 1 à 2 mm afstand van de satijnrand uitknippen.