Gebruiksaanwijzing

Op dit voorbeeld kun je goed het verschil zien tussen wel en niet gebruiken van Trickfilm op badstof.

De bovenste Pluto is met gebruik van Trickfilm, de onderste zonder. Wateroplosbare steunstof verdwijnt na het wassen, daardoor kunnen na herhaardelijk wassen de lussen van badstof door het borduursel komen. Bij Trickfilm gebeurt dit niet want deze steunstof blijft onder het borduursel zitten.

Benodigdheden
  • Een simpel strijkijzer dat goed heet wordt (150 –180º Celsius)
  • Een flanellen doek (dikke molton) minimaal 50 x 60 cm
  • Een stuk ongebleekte katoen ca. 20 x 30 cm normale dikte, dus niet te dun.
  • Een strijkplank
  • Diverse stukjes Trick Film

Let op! Nooit Trickfilm direct op een metalen strijkoppervlak gebruiken!

Voordeel Trickfilm

Trickfilm kun je gebruiken in plaats van dunne wateroplosbare steunstof, met als voordeel dat je het geborduurde artikel later niet hoeft te wassen om de steunstof op te lossen.  Trickfilm blijft steun aan je borduursel geven, omdat het onder het borduursel blijft zitten, ook na het wassen.

Gebruik

Trickfilm doe je altijd met de pukkeltjeskant naar de te borduren stof toe, dat wil zeggen dat als je het als "backing" (achterop) gebruikt, het met de pukkeltjes naar boven moet leggen en als je het als "topping" (voorop) gebruikt, met de pukkeltjes naar beneden.

Als je het als backing gebruikt (dus als enige versteviging) dan is het aan te raden om het mee te spannen. Gebruik je het als topping (dat wil zeggen dat je de stof al met stik en scheur verstevigt hebt) dan kan hij er ook gewoon opgelegd worden. Zorg er wel voor dat de Trickfilm glad blijft liggen, eventueel vastspelden of met stukjes afplakband vastzetten. Borduren zoals gewoonlijk. Klaar!

Weghalen restant Trickfilm

Nu moet je de restanten nog verwijderen. Bij dichte patronen is wegscheuren van de Trickfilm het makkelijkst. Heb je bijvoorbeeld een open geborduurd patroon of iets met letters op een handdoek geborduurd, dan blijven er altijd restjes zitten. Peuteren met een naald is voor de restjes een optie als je niet wilt dat het nieuwe van het artikel eraf is.

Trickfilm heeft nog een andere optie, namelijk met warmte. Wat je als eerste moet doen is een redelijk katoenen lapje zonder apret (het beste wit of naturel) van een laagje Trickfilm voorzien.

Prepareren lapje

Het strijkijzer moet op katoen staan. Je moet bij een stoomstrijkijzer of stoommachine de stoom uitschakelen en er zeker van zijn dat het ook echt heet genoeg wordt. Dat is vaak niet het geval bij een stoommachine. Let op! Niet te lang op een plek blijven staan in verband met oververhitting!

  • Leg een katoenen doek op je strijkplank
  • Leg twee vierkantjes Trickfilm op elkaar (met de pukkeltjes naar beneden)
  • Leg het te prepareren lapje op de over elkaar heen gelegde stukjes Trickilm
  • Zet het strijkijzer op het lapje en strijk er langzaam overheen, net zo’n beetje als of je strijkvlies erop wilt strijken. De Trickfilm smelt dan en gaat aan je katoenen lap plakken.

Bovengenoemd procédé herhaal je een keer zodat uiteindelijk vier laagjes Trickfilm op je katoenen lap plakken. Laat het lapje afkoelen.

Gebruik geprepareerd lapje

Leg het lapje nu met de geplastificeerde kant op de goede kant van je borduursel, dus daar waar de Trickfilm op zit. Dan het geheel even langzaam strijken (stand wol / katoen afhankelijk van je strijkijzer) totdat de laag Trickfilm en de laag die op het lapje zit met elkaar vastsmelten. Dit duurt, mits je de juiste temperatuur op je strijkijzer hebt, 10 tot 15 seconden.)

Heel even controleren of het goed is door onder het lapje te kijken. Als je ziet dat de twee lagen aan elkaar vastplakken kun je het eventjes af laten koelen en dan het katoenen lapje verwijderen.

Als je het goed gedaan hebt dan is je borduursel nu vrij van Trickfilm.

Hergebruik geprepareerd lapje

Het lapje is zo’n tien à twintig keer bruikbaar. Als je lap oververzadigd raakt, merk je dat omdat hij draden begint te trekken en niet meer goed de Trickfilm van het borduursel verwijdert. Dan kan je het laagje gewoon van het lapje trekken (verwijderen) en er een nieuwe op aanbrengen, dus je hoeft niet elke keer weer een nieuwe lap te knippen.