Handleiding

Een zelfklevende, bedrukbare, stofachtige, wegwasbare stabilisator

Let op! Alleen geschikt voor inkjet printers en kopieermachines!

Sticky Fabri Solvy combineert het gemak van drukgevoelige lijm met de flexibiliteit van een in water oplosbare stabilisator. Het is een bedrukbare, tijdelijke zelfklevende, stofachtige versteviging die ideaal is om je handborduurwerk, ponsnaald, kruissteek, quilten of andere patronen op je projectstof te krijgen.

Sticky Fabri-Solvy kan ook worden gebruikt als toplaag of backing, die eruitziet, aanvoelt en zich gedraagt als stof tijdens het borduren - of bij gebruik als ontwerppatroon. Perfect voor elk omkeerbaar project, want als het wordt weggespoeld, blijft er aan beide kanten geen stabilisator achter.

Opmerking

Aangezien printers en inkten variëren, moet je altijd een proefmonster maken om te controleren of de inkt niet bloedt en dat deze volledig wordt uitgewassen samen met de Sticky Fabri-Solvy. Als de inkt in uw printer of kopieerapparaat bloedt, gebruik dan een ander apparaat. Sommige kopieermachines of printers geven er misschien de voorkeur aan dat de Sticky Fabri-Solvy vel voor vel wordt ingevoerd. 

Favoriete Toepassingen
Afdrukken

Print op de stofachtige kant van de Sticky Fabri-Solvy. Zorg er daarom bij het plaatsen voor dat deze in de juiste richting in de papierlade wordt geplaatst.

Gebruik een lichte (concept) instelling op uw printer of kopieermachine om je ontwerpen op de Sticky Fabri-Solvy af te drukken (druk het ontwerp in grijs af in plaats van diepzwart). Verwijder vervolgens het beschermvel en strijk het afgedrukte ontwerp glad voor hand borduren, appliqueren, naaldvilten, machinaal of handquilten of elk ander machinaal of handwerk waarvoor een ontwerp of patroon nodig is.

Quilten en borduren uit de vrije hand

Teken het patroon op de Sticky fabri Solvy. Bevestig het patroon op de basisstof. Zet de transporteur lager of pas hem aan voor borduurwerk uit de vrije hand. Naai het patroon langs de gewenste lijnen. Verwijder de resten Sticky Fabric Solvy met een nat wattenstaafje of een bevochtigde doek.

Gebruik als Ontwerpsjabloon

Trek het ontwerp met de hand over op de Sticky Fabri-Solvy met behulp van een marker met permanente inkt of een in water oplosbare marker, zodat je door de Sticky Fabri-Solvy kunt naaien en een wegwaspatroon op je stof kunt volgen. Verwijder het verwijderbare vel en strijk de bedrukte of getraceerde steunstof met de plakkerige kant naar beneden glad op de goede kant van de stof. Geweldig voor het overbrengen van een ontwerp voor machinaal quilten, monogrammen, draadschetsen of als sjabloon voor computergestuurd machinaal borduren; evenals voor alle handwerkontwerpen.

Gebruik als stabilisator

Sticky Fabri-Solvy onder en/of bovenop de stof of het te naaien ontwerpgebied voor knoopsgaten, decoratieve stiksels op randen, draad- en garensjaals en omkeerbaar computergestuurd borduurwerk zoals handdoeken, sjaals en doorzichtige stoffen (of wanneer je maar wilt dat beide kanten er net zo mooi uitzien als de voorkant).

Voor kleine artikelen die niet in de borduurring kunnen worden gespannen (zoals sokken), span je de Sticky Fabri-Solvy in de borduurring (met het verwijderbare vel naar boven), kerf het verwijderbare vel in, met bijvoorbeeld de OESD Perfect Scoring Tool  en verwijder het uit de borduurring en strijk het kleine item vervolgens glad de kleverige kant van de versteviging die zichtbaar is in de borduurring.

Wanneer de stof een topper nodig heeft om te voorkomen dat de steken in het breisel of de nop vast komen te zitten, kun je de Sticky Fabri-Solvy economisch net iets groter knippen dan het ontwerpgebied en glad over de stof strijken.

Sjaals van stof en collage

Voor sjaals van stof en collage, bouw je sjaal op één laag en plaats je de garens, draden en/of stukjes en beetjes erop. Dek af met een tweede laag zodat de naaivoet soepel over je collage glijdt zonder dat er garen aan blijven haken. Of, als meer zichtbaarheid gewenst is, bedek met een laag gewone, lichtgewicht Solvy. (Zorg ervoor dat u alle blootliggende lijm bedekt voordat u erover naait.)Verwijderen is eenvoudig

Zodra het naaien is voltooid. Snijd voorzichtig de overtollige Sticky Fabri-Solvy weg. Eventueel achtergebleven Sticky Fabri-Solvy kan worden verwijderd door het project 2-3 minuten onder te dompelen en te schudden in warm water of verwijder de stabilisator met stromend water. Grondig spoelen. Laat aan de lucht drogen op een handdoek of in een droger, als je project dit toelaat. Als er enige stijfheid overblijft nadat het droog is, herhaal je eenvoudig het proces.

Favoriete toepassingen
 • Heirloom naaien
 • Sjaals van garen of draad
 • Draadcollages
 • Fijne stoffen
 • Knoopsgaten
 • Ponsnaald
 • Sjabloon voor borduurplaatsing
 • Handborduurwerk zonder ring (hooploos)
 • Afdrukbare, zelfklevende ontwerpen, op kopieerapparaat of vanaf computer
 • Afdrukbare, zelfklevende quiltontwerpen
 • Afdrukbare, zelfklevende handborduurmotieven